SAVA CENTAR

GDE SE NALAZI?

Sava Centar se nalazi u neposrednoj blizini ušća Save u Dunav, na adresi Milentija Popovića 9. Udaljen je pet minuta od centra grada i petnaest minuta od međunarodnog aerodroma ,,Nikola Tesla". Takođe se može videti iz vaših automobila kada prelazite most ,,Gazela".

 

Kliknite na sliku da biste videli lokaciju na mapi.

 

ISTORIJAT

Sava Centar je međunarodni kongresni, kulturni i poslovni centar namenjen različitim aktivnostima. Dvoranu je svečano otvorio predsednik SFRJ Josip Broz Tito, 15. maja 1977. godine, a već iduće 1978. u njoj je održan XI kongres Saveza komunista Jugoslavije. Izgradnja Sava Centra trajala je tri godine, od 1976. do 1979, a izgrađen je po zamisli arhitekte Stojana Maksimovića koji je bio i šef konstruktorskog tima. Kada se govori o arhitekti Stojanu Maksimoviću često se pominje da je Sava Centar njegovo životno delo. Radovi su morali da se ubrzaju van predviđenog roka, zbog već zakazanog godišnjeg sastanka Međunarodnog monetarnog fonda koji je trebalo da bude održan u Sava centru, što je prouzrokovalo i odustajanje od plana da glavna sala ima rotirajuću pozornicu. Sa hotelom "Kontinental" čini jedinstvenu arhitektonsku celinu.

Zahvaljujući svojim mogućnostima, tehničkoj opremljenosti i visoko stručnim kadrovima, Sava Centar je u mogućnosti da organizuje najveće kongresne skupove i obezbedi izvođenje i najsloženijih umetničkih predstava. Sala za publiku ovog centra najveća je u Srbiji, kao i u bivšoj Jugosaviji.

U Centru se godišnje održi oko 150 koncerata, 320 kongresa, više od sto filmskih premijera i dve stotine filmskih projekcija. Kulturne programe tokom godine vidi između 400.000 i 500.000 posetilaca, a na kongresima je u proseku 450 učesnika (od 30 do 4000 po skupu). Sava centar je bio domaćin mnogih značajnih međunarodnih kongresa i skupova kao što su: OEBS, Godišnji sastanci MMF i Svetske banke, 55. Godišnja generalna skupština Interpola, 6. UNKTAD, Generalna skupština UNESKO, FOREKS, FISIT, 9. Samit nesvrstanih. Procena je da Centar dnevno poseti oko 3000 ljudi. U protekle tri decenije, u Sava Centru je organizovano 20.000 kulturnih manifestacija i programa, sa više od 10.000.000 posetilaca. Renovirani parking prostor, otvoren 2006. godine, ima kapacitet od 410 parking mesta.

Pripremile: Jana Azanjac i Ana Serafijanović