ONEG ŠABAT-JEVREJSKI KULTURNI CENTAR

GDE SE NALAZI?

Jevrejski kulturni centar nalazi se u Jevrejskoj ulici br.16 na Dorćolu  u blizini Ulice Cara Dušana.

ŠTA ZNAČI ONEG ŠABAT

Šabat je kod  Jevreja sedmi dan u sedmici, počinje u petak sa zalaskom sunca, a završava u subotu posle zalaska sunca.To je najveći jevrejski praznik. Oneg Šabat znači Subotnje uživanje, jer po jevrejskim propisima svaki Jevrejin  dužan je  da subotom uživa u ukusnim jelima. Danas se naziv “Oneg Šabat” upotrebljava za razne priredbe verskog, društvenog ili kulturnog sadržaja koje se održavaju petkom uveče ili subotom posle podne.

ISTORIJAT

Zgrada u Jevrejskoj 16, podignuta je 1923. godine, po projektu arh. Samuela Sumbula.  Dom  sefardskog jevrejskog  društva Oneg Šabat je  do 1941. godine  mesto okupljanja dorćolskih Jevreja. U njoj se nalazio dom za stare i prostorije omladinskog kluba, kao i sala za obavljanje verskih obreda.  U periodu od 1993-2018. o zgradi su se brinuli  Radio B92 , Kulturni centar REX i Fond B92. Zgrada je vraćena  jevrejskoj zajednici po Zakonu o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, koji je usvojen 2016. godine, pa je 2017. godine, odlukom skupštine Jevrejske opštine Beograd, u zgradi Oneg Šabat osnovan Jevrejski kulturni centar.

Zgrada je podignuta kao dvospratni objekat u  dekorativnom eklektičnom(mešovitom ) stilu. Na fasadi su postojala dva natpisa koja su  označavala njenu namenu; Oneg Šabat  i Gemilut Hasadim, kao i natpis koji i danas stoji: Ne odbaci me pred starost kad me izda snaga ne ostavi me (Ps.71).