KRALJEVSKI KOMPLEKS

GDE SE NALAZI?

Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića 96, Dedinje

Kraljevski kompleks je dom dinastije Karađorđević. Zauzima površinu od 135 hektara. Sagrađen je u srpsko-vizantijskom stilu. Arhitekte koje su radile na ovom projektu bili su Nikolaj Krasnov i Živojin Nikolić. U sklopu ovog velelepnog kompleksa nalazi se Kraljevski dvor, Beli dvor, crkva Svetog Apostola Andreja i još niz drugih pomoćnih objekata. Okolina rezidencije uređena je prema idejama pejzažnog arhitekte Eduarda Andrea. Ovaj kompleks ima veoma veliki kulturni i istorijski značaj. Vlada Srbije 2010. godine proglasila je Dvorski kompleks kulturnim dobrom.

KRALJEVSKI DVOR

Kraljevski dvor izgrađen je u periodu od 1924. do 1929. godine, po nalogu Aleksandra I. Bio je dom Aleksandra I i Petra II. Danas je to dom Aleksandra II i njegove porodice. Oko ovog zdanja nalaze se bazeni, parkovske terase, koncertna terasa i paviljon. Fasada je obložena mermerom. Unutrašnjost dvora je vrlo raskošnog izgleda. Svečani hol ukrašen je kopijama fresaka iz Sopoćana i Dečana. Trpezarija, Zlatni salon, prostorije Velike i Male biblioteke  građene su ugledom na renesansni stil, dok je Plavi salon građen ugledom na barokni stil. U Plavom salonu nalazi se slika Venera i Adonis. Sve ove prostorije ukrašene su dragocenim slikama i lusterima.

BELI DVOR

Beli Dvor zidan je takođe po nalogu Aleksandra I. Građen je u periodu od 1934. do 1937. godine, po projektu arhitekte Aleksandra Đorđevića. Ovaj objekat sagradio je za njegove sinove, Tomislava, Andreja i Petra. U prizemlju rezidencije nalaze se Saloni i Veliki hol koji su opremeljeni ugledom na stil Luja XV i Luja XVI. Takođe, jedna od značajnih prostorija je i Dvorska biblioteka u kojoj se u jednom trenu nalazilo preko 35 000 knjiga. Posle Drugog svetskog rata u Belom dvoru boravio je Josip Broz Tito, a devedesetih godina i tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević.

CRKVA SV. ANDREJA PRVOZVANOG

Crkva je posvećena Svetom Andriji Prvozvanom – krsna slava dinastije Karađorđević. Građena je po uzoru na crkvu Svetog Andreja koja se nalazi u Makedoniji. Sagradio ju je sin kralja Vukašina, Andrija u 14. veku. Za oslikavanje životopisa bili su zaduženi ruski slikari Boris Obraskov, Vladimir Bičkovski, Nikola Majendorf, Rejtingler i Evgenije Varun-Sekrat. Radovi su trajali 3 godine.

Pripremila: Ana Sarić