KRALJEVSKI BEOGRAD

OD KALDRME DO ASFALTA

Početkom 19 veka u beogradsku  varoš se ulazilo kroz četiri glavne kapije: Sava-kapija, Varoš-kapija, Stambol-kapija i Vidin-kapija. Grad se delio se na dva nejednaka dela: srpski, manji, prema Savi i turski veći-Dorćol, prema Dunavu. Ulice su bile krivudave, većinom kaldrmisane  „turskom kaldrmom“, neke vrlo strme, noću bez  osvetljenja. Beograd je tada,  imao dva predgrađa: Savamalu i Palilulu. Od 1835. počinje širenje Beograda u pravcu današnjeg Vračara.Knez Miloš poziva inženjera Franca  Jankea da izradi urbanistički plan. 40tih godina 19. veka Beograd se širi na Palilulu i spaja sa Vračarom. Donošenjem zakonskih dokumenata postavljaju se osnove za urbanizaciju grada, pa se donosi  prvi urbanistički plan koji je izradio je Emilijan Joksimović 1867. Te godine sa oslobađanjem Beograda od turske vlast počinje nova faza modernizacije grada. Središte grada se pomera na osu Knez Mihajlova ulica –Slavija , kojom počinje da saobraća prvi tramvaj u početku sa konjskom zapregom, a 1892. i na električni pogon. Godinu dana kasnije Beograd je dobio prvu električnu centralu, koja je napajala ulično osvetljenje, mada  je još 1880. upaljena prva sijalica u Beogradu. Godine 1892. pušten je u rad  prvi vodovod, a 1914. uvedena je i kanalizacija.

.

BEOGRAD DINASTIJE OBRENOVIĆ

Dinastija Obrenović  za sobom ostavila je veliki broj znamenitih građevina, neke od njih su Konak kneginje Ljubice, Konak kneza Miloša u Topčideru, Stari dvor, Narodno pozorište u Beogradu, Topčider, Botanička bašta Jevremovac, Staro zdanje, Gospodar Jovanov konak, Tašmajdan, Jevremov konak i stari Šabac.

BEOGRAD DINASTIJE KARAĐORĐEVIĆ

Karađorđevići su srpska kraljevska dinastija. Osnivač ove kraljevske dinastije je Đorđe Petrović, poznatijiu narodu kao Karađorđe, koji je podigao Prvi srpski ustanak protiv Osmanskog carstva. 1811. godine proglašen je za vladara.

LIČNE ARHIVE

Beležimo i čuvamo od zaborava lične priče Beograđana koji su doprineli kulturi našeg grada iz perioda kraljevskog Beograda.

Koordinator grupe, administrator i fotograf Maša Popesković, istraživač Ana Sarić, istraživač Bogdana Novaković, fotograf Mila Antonović, dizajneri: Lana Antanasijević, Andrea Plazinić

CONNECT WITH US